trustpilot
Home  ›  Cursussen  ›  Effectief Leesonderwijs

Effectief Leesonderwijs

4.5/5
200 reviews

Volg deze 3-daagse cursus en verdiep je in de gehele doorlopende leeslijn, instructie, het omgaan met risicolezers, tekstbegrip en een schoolplan.

Bij ons kun je rekenen op:

Effectief Leesonderwijs cursus

Cursusagenda

Algemeen

Dag 1: De doorlopende lijn binnen het technisch lezen: alle leerlingen een vloeiende lezer!

In deze bijeenkomst neem je kennis van de hele doorlopende leeslijn. Wat is het belang van geletterdheid? Hoe ziet de doorlopende lijn eruit op het gebied van technisch lezen en waarom is het van belang om als leerkracht de schoolbrede doelen goed te kennen? Na afloop van deze dag weet je hoe een taalkring (1/2) en een leesles (3 t/m 8) optimaal kunnen worden vormgegeven en heb je tips gekregen die je gelijk de volgende dag in de les kunt inzetten of met je collega’s kunt delen. De rol van instructie komt aan de orde en veelvoorkomende valkuilen in taalkringen en leeslessen worden benoemd en met praktische tips leer je hoe je zelf deze valkuilen kan voorkomen. Dit alles wordt gekoppeld aan de cognitieve leerpsychologie: hoe werkt leren precies en wat betekent dat voor het leren lezen?

Dag 2: Alles wat je moet weten rondom leesmotivatie én de focus op risicolezers!

Tijdens deze tweede dag wordt ingegaan op de leesmotivatie en leesbevordering. Hoe verhouden deze zaken zich tot leescompetentie? Welke leesbevorderende activiteiten zijn zinvol en welke minder? Wat weten we over het belang van een goede school- en klassenbibliotheek en hoe kan je ouders meenemen in de leesopvoeding? Soms zijn er leerlingen die meer aandacht nodig hebben: hoe ga je effectief om met risicolezers, welke vakinhoudelijke en didactische principes zijn er van belang? Welke interventies kun je (preventief) inzetten in groep 1/2 en wat werkt in de groepen 3 t/m 8? We staan stil bij interventies op het gebied van technisch lezen én begrijpend lezen. Er wordt tijdens deze dag dan ook een koppeling gemaakt met tekstbegrip: hoe ontstaat tekstbegrip, welke zaken zijn hierop van invloed en welke rol speelt de kennis die we hebben vanuit de cognitieve leerpsychologie een rol? Na afloop heb je tips gekregen om met dit onderwerp in je klas én in je school aan de slag te gaan.

Dag 3: De doorlopende lijn begrijpend lezen: op weg naar goed onderwijs in tekstbegrip!

In de laatste bijeenkomst gaan we dieper in op tekstbegrip: hoe werk je hier met leerlingen effectief aan? Welke rol is weggelegd voor zaakvakken, hoe bouw je met leerlingen aan een kennisrijk curriculum in de klas? Welke zaken bepalen de tekstkwaliteit, en hoe kun je samen met leerlingen teksten effectief doorgronden in de les en ordenen met goede aantekeningen? Op deze derde dag optimaliseer je het door jou gemaakte schoolplan, je blikt terug op ingezette acties middels een korte pitch neem je de groep mee in wat de cursus jou heeft opgeleverd en welke stappen je nog zou willen maken om het onderwijs in je klas of op school te optimaliseren.

In deze cursus leer je…

 • Hoe leren werkt in relatie tot ons werk- en langetermijngeheugen;
 • Hoe de doorlopende leeslijn technisch lezen eruitziet;
 • Welke doelen er centraal staan van groep 1 t/m 8;
 • Welke rol preventie en een goede leesstart spelen;
 • Wat onder het decoderen wordt verstaan;
 • Wat onder vloeiend lezen wordt verstaan;
 • Wat de rol is van automatisering bij het lezen;
 • Welke didactische principes van belang zijn bij goed leesonderwijs;
 • Hoe je kunt omgaan met de risicolezers in de verschillende leerjaren;
 • Hoe je de leesontwikkeling van leerlingen kunt monitoren;
 • Hoe je effectief met een lesmethode omgaat;
 • Hoe vloeiend lezen zich verhoudt tot begrijpend lezen;
 • Hoe mentaal model wordt opgebouwd en welke rol dit speelt bij tekstbegrip;
 • Hoe je het onderwijs in technisch- en begrijpend lezen zich tot elkaar verhouden;
 • Hoe je jouw school zo goed mogelijk kan helpen bij het optimaliseren van het leesonderwijs.

Voor wie?

 • Leerkrachten groep 1-8
 • Intern begeleiders
 • Remedial teachers
 • Taalcoördinator
 • Lees- en Taalspecialist

Programma

 • Dag 1: de doorlopende lijn binnen het voortgezet technisch leesonderwijs
 • Dag 2: de rol van vloeiend lezen en het omgaan met risicolezers
 • Dag 3: de brede leeslijn: technisch lezen met leesmotivatie en tekstbegrip

Cursusdata

start in oktober

 • Dag 1: dinsdag 8 oktober 2024
 • Dag 2: dinsdag 11 februari 2025
 • Dag 3: dinsdag 15 april 2025

start in december: inschrijving op 4 juni geopend, extra cursus!

 • Dag 1: donderdag 12 december 2024
 • Dag 2: donderdag 13 maart 2025
 • Dag 3: donderdag 22 mei 2025

Investering

De kosten bedragen €1050,- excl. BTW per deelnemer.

Inclusief boekcadeau!

Studiebelasting

Aanwezigheid: 3 cursusdagen van 10 tot 16 uur

Voorbereiding

Drie tot zes dagdelen (literatuurstudie/opdrachten.

Locatie

Onderwijsdesk
Schoutenbosje 5 (oude postkantoor, ingang achterzijde)
1251 LE  Laren (NH)

Parkeren vanaf A1 (richting Amsterdam of Amersfoort/Utrecht)

Neem afslag Laren/Hilversum Noord (afrit 9). Aan het einde van de afslag bij de verkeerslichten naar rechts. U rijdt rechtdoor op de Hilversumse weg. Na ongeveer 6oo meter heeft u aan uw linkerhand het Hertenkamp, en voorbij de bocht staat aan de linkerkant een appartementencomplex. Hier slaat u direct links af naar het parkeerterrein. U kunt hier gratis parkeren. Indien dit parkeerterrein vol is kunt u ook parkeren bij de tennisvereniging ’t Laer (Driftlaan). U neemt aan het einde van bovenstaand parkeerterrein een flauwe bocht naar rechts. Aan het einde van deze straat vindt u het parkeerterrein van de tennisvereniging.

Na het parkeren loopt u terug richting de weg bij het appartementencomplex. U steekt hier over en loopt op de stoep naar rechts direct links de straat Schoutenbosje in. Aan de rechterkant ziet u onze kantoorlocatie met het gevelbord van de Onderwijsdesk én de zwarte entreepoort. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Openbaar vervoer

Vanaf het treinstation Hilversum Centraal kunt u buslijn 108 nemen. Vanaf station Naarden-Bussum kunt u buslijn 109 nemen.

Stap in Laren uit bij halte ‘Brink’. U steekt de weg over en loopt naar links. Eerste weg naar rechts, dit is de Nieuweweg. Daarna neemt u de tweede rechts: Klaaskampen en de eerste links. U bent nu op het Schoutenbosje. Na +/- 30 meter ziet u aan uw linkerhand het oude Postkantoor, u loopt door langs de hoofdentree, totdat u het gevelbord van de Onderwijsdesk aan de muur ziet hangen. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Gratis shuttle service van en naar station Hilversum Centraal

De taxi(bus) vertrekt om 09.30 uur naar de Onderwijsdesk in Laren. De taxi(bus) vertrekt om 16.00 uur van de Onderwijsdesk naar Hilversum Centraal station.

Een paar dagen voor aanvang van de cursus ontvangt u een e-mail en heeft u de mogelijkheid om u op te geven voor de Shuttle Service.

Auto

Laren (NH) is gemakkelijk te bereiken via de A1 en A27 en op een half uur rijden van Amsterdam, Utrecht, Almere en Amersfoort.

 

Maak kennis met

Marita Eskes
Marita Eskes
Specialisme: Effectief leesonderwijs
5/5
Marita Eskes werkt als senior adviseur taal/lezen en didactisch handelen. Hiervoor was zij werkzaam in het basisonderwijs. Tijdens haar werk begeleidt zij scholen bij het verbeteren van de leeslessen en helpt zij scholen om kennis uit de wetenschap te vertalen naar de praktijk. Marita is auteur van het beste onderwijsboek (2020) Technisch lezen in een doorlopende lijn: een praktisch handboek voor de basisschool en in 2023 verscheen haar nieuwste boek Begrijpend lezen in een doorlopende lijn (Uitgeverij Pica).

Wat zeggen je
voorgangers

Onderwijsdesk scoort gemiddeld een  4.8 / 5
Logo trustpilot

Onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en beste tips in het onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Anderen bekeken ook

Max 8
PO, VO, MBO

Volg deze 3-daagse cursus en leer hoe je echt contact maakt, motiveert, talenten benut en omgaat met weerstand. Laat jouw collega’s groeien in hun vak!

Max 20
PO

Volg deze 6-daagse cursus over het vormgeven van extra zorg op school (ondersteuningsniveau 2 en 3). Van lees- en spellingsproblemen tot TOS, meertaligheid en dyslexie.

Start: 7 oktober 2024
Max 20
PO

Volg deze 1-daagse cursus over Expliciete Directe Instructie (EDI): begeleide inoefeningen, lesafsluiting, zelfstandige verwerking en klassenmanagement.

Start: 28 januari 2025, 5 april 2025
Wil jij ook blijven leren?

Wil jij de brochure ontvangen van deze cursus? Vul dan onderstaand je e-mailadres in en ontvang de brochure in jouw mailbox.