trustpilot
Home  ›  Cursussen  ›  Rekenspecialist VO / MBO

Rekenspecialist VO / MBO

/5

Volg deze 6-daagse cursus over het vormgeven van de rekenzorg op school. Van zwakke rekenaars tot een rekenbeleid/protocol rekenproblemen en dyscalculie.

Bij ons kun je rekenen op:

Rekenspecialist VO / MBO cursus

Cursusagenda

Algemeen

Word dé Rekenspecialist van jullie middelbare school of middelbare beroepsopleiding!

Zesdaagse cursus tot Rekenspecialist VO/MBO begeleid door drs. Marije van Oostendorp.

Van automatiseringsproblemen tot zwakke rekenaars en rekenangst.

Hoe onderzoek ik rekenproblemen? Welke rekenhulp is effectief bij leerlingen op een VO school of een MBO? Hoe stel ik een handelingsplan op? Welk materiaal is geschikt? Wat is het verschil tussen ernstige rekenproblemen en dyscalculie?

Tal van alledaagse vragen waar u als Rekenspecialist na afloop van deze cursus een ijzersterk antwoord op heeft. En nog belangrijker u en uw collega’s kunnen handelingsgericht aan de slag!

De zes bijeenkomsten, literatuur en huiswerkopdrachten zorgen voor praktische en theoretische kennis. Er is volop ruimte voor vragen, problemen, casuïstiek en intervisie. Op de vijfde dag maakt u ter plekke aan de hand van een format en feedback van docente Marije van Oostendorp voor uw school een protocol rekenproblemen en dyscalculie. Kortom een onmisbare cursus voor iedere middelbare school of middelbare beroepsopleiding.

Deze cursus is bedoeld voor docenten werkzaam in het vmbo, havo/vwo en mbo.

Op 16 oktober start onze 12e editie!

In deze cursus

 • Theoretisch kader rekenontwikkeling en rekenproblemen
 • Signaleren rekenproblemen
 • Screenen dyscalculie
 • Afname rekenonderzoek
 • Opstellen effectief handelingsplan en ontwikkelingsperspectief
 • Adviseren van collega’s, ouders en leerlingen
 • Sociaal-emotionele problemen en rekenangst
 • Tips en tools bij motivatieproblemen
 • Effectieve instructie en feedback rekenles
 • Zwakke rekenaars: signaleren en onderwijsbehoeften
 • Kennis/selectie rekenmaterialen en methodes

Voor wie?

 • Rekencoördinatoren
 • Remedial teachers
 • Docenten VO en MBO

Programma

 • Dag 1: Kennismaken met elkaar en het programma, inventariseren leerdoelen, elementen die de rekenontwikkeling positief en negatief beïnvloeden, de doorgaande rekenlijn op school of het college, het afnemen van een rekenonderzoek bij een leerling.
 • Dag 2: Effectieve rekendidactiek, een rekenles observeren (hoe doe je dat en hoe geef je een collega opbouwende feedback), een effectieve aanpak bij problemen met automatiseren bij het rekenen, het getalbegrip van leerlingen of studenten verstevigen, de rekentaal van leerlingen vergroten, hulp aan leerlingen/studenten die problemen met redactiesommen hebben, aanvullend rekenmateriaal, groeps- en individuele rekenplannen maken.
 • Dag 3: een kort maar volledig rekenbeleidsplan maken en de elementen die op een kwaliteitskaart rekenen staan. Collega’s meenemen in het te voeren rekenbeleid en het verbeteren van het rekenonderwijs.
 • Dag 4: Rekenangst opsporen en aanpakken, wat doe je als een leerling niet meer gemotiveerd is om te rekenen, effectieve coöperatieve werkvormen tijdens de rekenles, welke spellen/materialen kun je tijdens de rekenles inzetten.
 • Dag 5: Theorie over wat dyscalculie is, leerlingen met dyscalculie opsporen, een dyscalculiescreener leren afnemen, hoe ziet een zorgplan dyscalculie voor jouw VO school of college eruit, is een dyscalculieverklaring nodig, de aanpak van leerlingen/studenten met ernstige rekenproblemen en dyscalculie zoals het inzetten van hulpmiddelen, hoe ga je om met rekentoetsen bij deze doelgroep.
 • Dag 6: Aan de slag als Rekenspecialist VO / MBO, hoe zorg je voor voldoende uitdaging voor sterke rekenaars, tips/adviezen voor leerlingen/studenten/ouders/collega’s over effectief leren rekenen, overige vragen en eindpresentaties.

Cursusdata

Start in oktober

 • Dag 1: woensdag 16 oktober 2024
 • Dag 2: woensdag 20 november 2024
 • Dag 3: woensdag 11 december 2024
 • Dag 4: woensdag 15 januari 2025
 • Dag 5: woensdag 12 februari 2025
 • Dag 6: woensdag 9 april 2025

Start in januari

 • Dag 1: vrijdag 10 januari 2025
 • Dag 2: vrijdag 14 februari 2025
 • Dag 3: vrijdag 14 maart 2025
 • Dag 4: vrijdag 11 april 2025
 • Dag 5: vrijdag 6 juni 2025
 • Dag 6: vrijdag 20 juni 2025

Investering

De kosten bedragen €2100,- excl. BTW per deelnemer.

Inclusief literatuur en boekcadeau!

Studiebelasting

Aanwezigheid

6 cursusdagen van 10 tot 16 uur

Voorbereiding

12 tot 15 dagdelen literatuurstudie/opdrachten.

Locatie

Onderwijsdesk
Schoutenbosje 5 (oude postkantoor, ingang achterzijde)
1251 LE  Laren (NH)

Parkeren vanaf A1 (richting Amsterdam of Amersfoort/Utrecht)

Neem afslag Laren/Hilversum Noord (afrit 9). Aan het einde van de afslag bij de verkeerslichten naar rechts. U rijdt rechtdoor op de Hilversumse weg. Na ongeveer 6oo meter heeft u aan uw linkerhand het Hertenkamp, en voorbij de bocht staat aan de linkerkant een appartementencomplex. Hier slaat u direct links af naar het parkeerterrein. U kunt hier gratis parkeren. Indien dit parkeerterrein vol is kunt u ook parkeren bij de tennisvereniging ’t Laer (Driftlaan). U neemt aan het einde van bovenstaand parkeerterrein een flauwe bocht naar rechts. Aan het einde van deze straat vindt u het parkeerterrein van de tennisvereniging.

Na het parkeren loopt u terug richting de weg bij het appartementencomplex. U steekt hier over en loopt op de stoep naar rechts direct links de straat Schoutenbosje in. Aan de rechterkant ziet u onze kantoorlocatie met het gevelbord van de Onderwijsdesk én de zwarte entreepoort. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Openbaar vervoer

Vanaf het treinstation Hilversum Centraal kunt u buslijn 108 nemen. Vanaf station Naarden-Bussum kunt u buslijn 109 nemen.

Stap in Laren uit bij halte ‘Brink’. U steekt de weg over en loopt naar links. Eerste weg naar rechts, dit is de Nieuweweg. Daarna neemt u de tweede rechts: Klaaskampen en de eerste links. U bent nu op het Schoutenbosje. Na +/- 30 meter ziet u aan uw linkerhand het oude Postkantoor, u loopt door langs de hoofdentree, totdat u het gevelbord van de Onderwijsdesk aan de muur ziet hangen. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Gratis shuttle service van en naar station Hilversum Centraal

De taxi(bus) vertrekt om 09.30 uur naar de Onderwijsdesk in Laren. De taxi(bus) vertrekt om 16.00 uur van de Onderwijsdesk naar Hilversum Centraal station.

Een paar dagen voor aanvang van de cursus ontvangt u een e-mail en heeft u de mogelijkheid om u op te geven voor de Shuttle Service.

Auto

Laren (NH) is gemakkelijk te bereiken via de A1 en A27 en op een half uur rijden van Amsterdam, Utrecht, Almere en Amersfoort.

 

Maak kennis met

drs. Marije van Oostendorp
drs. Marije van Oostendorp
Specialisme: Reken- en Taalspecialist
4.6/5
Drs. Marije van Oostendorp is orthopedagoog-generalist, auteur, gespecialiseerd in leerproblemen, reken- en wiskundeproblemen en dyscalculie bij kinderen en jongeren. Marije begeleidt de zesdaagse cursus tot Rekenspecialist VO & MBO, de zesdaagse cursus tot Rekenspecialist/Rekencoördinator PO en de zesdaagse cursus tot Lees- en taalspecialist PO. Daarnaast begeleidt Marije ook de ééndaagse cursus Begrijp Dyscalculie. Marije doet onderzoek, adviseert scholen en begeleidt kinderen van 7 tot 17 met reken- en wiskundeproblemen. Daarnaast werkt ze als orthopedagoog op een basisschool in Amsterdam. Marije is auteur van o.a. Aan de slag met rekenproblemen en Zorgplan dyscalculie en rekenproblemen, uitgeverij Boom. De afgelopen jaren werkte ze onder meer mee aan het ontwikkelen van dyscalculietests zoals de 3DM en de Nederlandse Dyscalculie Screener. Ook werkt ze samen met de Rekencentrale in Amsterdam, en doet ze onderzoek naar dyscalculie aan de UvA. “Ik vind het leuk om les te geven, niet alleen omdat ik kennis kan delen en daarmee hopelijk kinderen en onderwijsprofessionals kan helpen, maar ook omdat ik zelf geïnspireerd word door de ervaringen van cursisten.”

Wat zeggen je
voorgangers

Onderwijsdesk scoort gemiddeld een  4.8 / 5
Logo trustpilot

Onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en beste tips in het onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Anderen bekeken ook

Max 20
PO

Volg deze 5-daagse cursus en word de specialist van jullie team die het beleid en onderwijs aan hoogbegaafde kinderen op school opzet en organiseert.

Max 20
PO, VO

Volg deze 1-daagse en verdiep je in de fixed, mixed en growth mindset. Over optimaal oefenen en effectieve inspanning. Groeigereedschap voor in de klas.

Max 20
PO, VO, MBO

Volg deze 1-daagse cursus en je screent, begrijpt en begeleidt leerlingen met (een vermoeden van) dyscalculie vakkundig.

Start: 6 september 2024, 8 november 2024, 17 januari 2025
Wil jij ook blijven leren?

Wil jij de brochure ontvangen van deze cursus? Vul dan onderstaand je e-mailadres in en ontvang de brochure in jouw mailbox.