Sjoera Buurma

Leestijd: 4 min

Antwoord op drie veelgestelde vragen van leerkrachten

Hoe ga je om met een generatie leerlingen die dagelijks in aanraking komt met technologie, computers en andere digitale middelen? En hoe besteed je hier op school aandacht aan nu digitale geletterdheid een onderdeel wordt in het nieuwe onderwijscurriculum? We beantwoorden een aantal van de meest gestelde vragen over kinderen en het gebruik van technologie. Ben je benieuwd hoe je jouw leerlingen klaarstoomt voor een digitaliserende samenleving waarbij technologie een steeds grotere rol speelt? Bekijk dan ook eens de cursus Hoe stoom ik mijn leerlingen klaar voor de 21e eeuw?

“Mijn leerlingen gamen zoveel, is dit wel goed voor ze?”

Gamen wordt vaak van de negatieve kant bekeken omdat het bijvoorbeeld game verslavingen en gewelddadigheid in de hand zou werken of gezien wordt als tijdverspilling. Maar uit onderzoek van de UvA is gebleken dat gamen de ontwikkeling van belangrijke 21e eeuwse vaardigheden stimuleert, zoals het probleemoplossend vermogen, logisch redeneren en het ruimtelijk inzicht. Maak je je toch zorgen? Ga eens met je leerlingen in gesprek over de ethische kant van gamen. Wat vinden ze er bijvoorbeeld van dat games zoals Fortnite erop gericht zijn dat je moet betalen voor bepaalde aspecten? Of wanneer vinden kinderen zelf dat gamen té veel tijd in beslag neemt. Zo stimuleer je jouw leerlingen kritisch na te denken over hun gamegedrag. Probeer daarnaast ook zelf eens te gamen, dan weet je waar jouw leerlingen het over hebben.

“Als we op school ook aandacht moeten besteden aan digitale geletterdheid blijft er minder tijd over voor andere vakken en er is al zo weinig tijd. Hoe pak ik dit aan?”

Het is belangrijk dat wat kinderen op school leren aansluit bij de kennis en vaardigheden die kinderen in de toekomst nodig hebben. Natuurlijk blijven vaardigheden zoals rekenen en taal belangrijk. Daar moet tijd voor beschikbaar blijven, maar wist je dat digitale geletterdheid ook juist veel raakvlakken heeft met deze en andere vakken? Een les informatievaardigheden is bijvoorbeeld heel goed te combineren met vakken zoals geschiedenis, wereldoriëntatie of biologie omdat leerlingen voor het maken van werkstukken op zoek gaan naar betrouwbare bronnen. Zie het aandacht besteden aan digitale geletterdheid dus niet als een vervanging, maar als een aanvulling op alle belangrijke 21e eeuwse vaardigheden die kinderen op school moeten ontwikkelen.

“Kan ik kinderen wel de juiste digitale vaardigheden bijbrengen als ik zelf niet heel digitaal vaardig ben?”

Digitale geletterdheid is de combinatie van ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking. Er zijn verschillende manieren om jouw leerlingen te helpen deze vaardigheden te ontwikkelen. En het aanbod van lesmateriaal dat online te vinden is neemt ook toe. Dit aanbod verschilt in de mate van ervaring die je als leerkracht nodig hebt om de lessen te kunnen geven. Bomberbot heeft bijvoorbeeld volledig uitgewerkte lespakketten waarbij leerkrachten geen voorkennis nodig hebben om de les te kunnen geven. Als leerkracht beschik je bovendien al over vaardigheden die enorm waardevol zijn om lessen digitale geletterdheid te geven. Het probleemoplossend denkvermogen, de creativiteit en het vermogen van jou als leerkracht lastige onderwerpen kort en efficiënt uit te leggen zullen je helpen de digitale vaardigheid van leerlingen te helpen ontwikkelen.

Sjoera Buurma

Digitale Geletterdheid

Sjoera Buurma is expert digitale geletterdheid bij Bomberbot en helpt mee met het ontwikkelen van een leerlijn digitale geletterdheid. Al tijdens haar werk als docent op een iPadschool in het VO deed Sjoera ervaring en kennis op op het gebied van digitale geletterdheid doordat zij digitale lessen ontwikkelde en zich bezighield met professionalisering van collega-docenten. Inmiddels is digitale geletterdheid haar expertisegebied door de vele trainingen en workshops die zij gegeven heeft aan leerkrachten op scholen en pabo´s.

Geef een reactie