Begrijpend lezen in een doorlopende lijn in één dag:
grip op een goede les!
Wil je graag meer grip krijgen op hoe je een goede les begrijpend luisteren of begrijpend lezen eruitziet? Vind je het lastig om een goed lesdoel te bepalen bij een boek of tekst? Zou je meer willen leren over het geven van een goede instructie en hoe je leerlingen activeert in de les, middels spreken en schrijven?
Dan is deze cursusdag iets voor jou. Je krijgt handvatten om een goede les voor te bereiden én te geven. Daarnaast gaan we in op het belang van kennisrijk onderwijs en het lezen van teksten in samenhang: teksten die je met leerlingen besluit (voor) te lezen, komen als het goed is niet ‘uit de lucht vallen’ maar hebben een plekje binnen het curriculum. Lang niet altijd hebben de teksten binnen de lessen begrijpend luisteren en begrijpend lezen een link met het wereld oriënterende onderwijs, terwijl lezen en kennis verwerven hand in hand gaan. In andere landen is ‘begrijpend lezen’ geen vak apart, daar zijn we in Nederland vrij ‘uniek’ in. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor thematisch werken, lezen in samenhang en een koppeling tussen het leren aanpakken en ordenen van teksten én het verwerven van kennis van woorden en de wereld.
Een interactieve dag waarin theorie wordt verbonden aan de lespraktijk, waarbij je praktisch aan de slag gaat en concrete handvatten mee terugneemt naar je dagelijkse werk.
Meer leren over technisch lezen? Marita Eskes verzorgt ook de 3-daagse cursus Effectief leesonderwijs.
Doelen
- Ik kan aangeven waarom tekstbegrip een voorwaarde is voor al het andere leren;
- Ik kan beschrijven welke factoren bijdragen aan het ontstaan van tekstbegrip;
- Ik weet welke rol (de opbouw van) achtergrondkennis speelt bij tekstbegrip;
- Ik kan de balans tussen de rol van achtergrondkennis en strategieën beschrijven;
- Ik kan op basis van de inhoud van een tekst het situation-model en lesdoel bepalen;
- Ik kan goede vragen opstellen en bepalen welke vorm van aantekeningen geschikt zijn;
- Ik kan een goede les ontwerpen bij een tekst die ik in de klas ga gebruiken.
Neem mee
Twee informatieve boeken (onderbouw) of teksten (midden- en bovenbouw) die je mogelijk in de weken daarna in je klas zal gaan gebruiken (mag uit informatieve jeugdliteratuur komen, een tekst uit de lesmethode of een tekst passend bij een thema wereldoriëntatie dat komende weken of direct ná de zomer start)
Voor wie?
- Leerkrachten
- Intern begeleiders
- Remedial teachers
- Taalcoördinator
- Lees- en Taalspecialist
Cursusdatum
- dinsdag 3 juni 2025 van 10 tot 16 uur