trustpilot
Home  ›  Cursussen  ›  Lees- en Taalspecialist

Lees- en Taalspecialist

5/5
33 reviews

Volg deze 6-daagse cursus over het vormgeven van extra zorg op school (ondersteuningniveau 2 en 3). Van lees- en spellingsproblemen tot TOS, meertaligheid en dyslexie.

Bij ons kun je rekenen op:

Lees- en Taalspecialist cursus

Cursusagenda

Algemeen

Over lees- en spellingsproblemen, dyslexie, meertaligheid, TOS en meer… Hoe stel ik een handelingsplan op? Welke hulp is effectief? Tal van alledaagse vragen waar je als lees- en taalspecialist na afloop van deze cursus een ijzersterk antwoord op hebt. En nog belangrijker jij en jouw collega’s kunnen handelingsgericht aan de slag!

Praktisch en coördinerend aan de slag als Lees- en taalspecialist De Lees- en taalspecialist weet welke materialen wel en niet geschikt zijn voor zwakke en sterke lezers en spellers en hoe je kinderen met een lage woordenschat, TOS of begrijpend leesproblemen kunt begeleiden. Ook het sociaal-emotionele aspect komt aan bod. En je ondersteunt je collega’s in het geven van effectieve instructies, differentiëren en het inventariseren van de onderwijsbehoeften van sterke en zwakke lezers en spellers. Kortom als Lees- en taalspecialist ben je een allrounder en zowel coördinerend als uitvoerend aan het werk.

De zes bijeenkomsten en de huiswerkopdrachten volgen taal/lezen het gehele schooljaar. Van september tot de zomervakantie en van groep 1 t/m groep 8. Van Cito tot (vermoeden van) didactische resistentie en motivatieproblemen. Van observeren tot signaleren en interveniëren. Kortom een onmisbare opleiding voor iedere school: praktisch, volop ruimte voor vragen, problemen, casuïstiek, literatuurstudie en huiswerkopdrachten.

In deze cursus

 • Theoretisch kader lees- en spellingsontwikkeling
 • Signaleren lees- en taalproblemen
 • Screenen dyslexie
 • Afname lees-, spellings en woordenschatonderzoek
 • Opstellen effectief handelingsplan technisch en begrijpend lezen, spellen en woordenschat
 • Begaafde kinderen en lees- en spellingsproblemen
 • Adviseren van collega’s, ouders en leerlingen bij dyslexie en andere lees- en taalproblemen
 • Sociaal-emotionele problemen en lees- en taalproblemen
 • Begrijpend luisteren én lezen
 • Tips en tools bij motivatieproblemen
 • Effectieve instructie en feedback
 • Sterke en zwakke leerlingen: signaleren en onderwijsbehoeften
 • Kennis/selectie materialen en methodes
 • Eigen leerlijnen

Voor wie?

 • Leerkrachten groep 1-8
 • Intern begeleiders
 • Remedial teachers

Programma

 • Dag 1: taal, lees en spellingsontwikkeling
 • Dag 2: lezen, spellen en dyslexie
 • Dag 3: taalstoornissen, begrijpend lezen en meertaligheid
 • Dag 4: begeleiden van kinderen met en zonder dyslexie
 • Dag 5: begeleiden van kinderen met een taalstoornis of lage woordenschat
 • Dag 6: sociaal-emotionele problemen en eigen leerlijnen

Investering

De kosten bedragen €2100,- excl. BTW per deelnemer.

Inclusief literatuur en boekcadeau!

Studiebelasting

Aanwezigheid: 6 cursusdagen van 10 tot 16 uur

Voorbereiding

12 tot 15 dagdelen literatuurstudie/opdrachten.

Locatie

Adres

Onderwijsdesk
Schoutenbosje 5 (oude postkantoor, ingang achterzijde)
1251 LE, Laren

Parkeren maandag t/m vrijdag

Doordeweeks kunt u gratis parkeren bij het Hertenkamp in Laren op 2min loopafstand van ons kantoor. Indien dit parkeerterrein vol is kunt u ook parkeren bij de tennisvereniging ’t Laer (Driftlaan).

Na het parkeren loopt u terug richting het Chinees restaurant. U steekt hier over en loopt de straat Schoutenbosje in. Aan de rechterkant ziet u onze kantoorlocatie met het gevelbord van de Onderwijsdesk én de zwarte entreepoort. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Parkeren zaterdag

Tijdens het weekend kunt u parkeren op ons parkeerterrein aan de achterzijde, bereikbaar via de rechterpoort.

Openbaar vervoer

Vanaf het treinstation Hilversum vertrekt er elke 15 minuten een bus naar Laren (Lijn 108 richting Huizen). Na een kwartier rijden komt u aan op de bushalte “Brink” in het centrum van Laren, vanwaar het 3 minuten lopen is naar de Onderwijsdesk.

Gratis shuttle service van en naar station Hilversum Centraal

De taxibus vertrekt om 09.30 uur naar de Onderwijsdesk in Laren. De taxibus vertrekt om 16.00 uur van de Onderwijsdesk naar Hilversum Centraal station. Bij het veld ‘Vraag / Verwachtingen’ op het inschrijfformulier kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van deze shuttle service.

Auto

Laren is gemakkelijk te bereiken via de A1 en A27 en op een half uur rijden van Amsterdam, Utrecht, Almere en Amersfoort.

Maak kennis met

dr. Elise de Bree
dr. Elise de Bree
Specialisme: Lees- en Taalspecialist
5/5
Dr. Elise de Bree is hoogleraar ‘Taalontwikkelingsstoornissen in passend onderwijs’ aan de Universiteit Utrecht. Haar (eerdere) onderzoek is gericht op spelling, leesproblemen, (meertalige) taalontwikkeling en taalstoornissen. Elise is bestuurslid van de Stichting Dyslexie Nederland en van de Wetenschappelijke AdviesRaad van het Nederlands Kwaliteitsinstituuut Dyslexie.

Wat zeggen je
voorgangers

Onderwijsdesk scoort gemiddeld een  4.8 / 5
Logo trustpilot

Onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en beste tips in het onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Anderen bekeken ook

Max 20
PO

Volg deze 1-daagse cursus over het belang van automatiseren en omgaan met verschillen: zwakke en sterke leerlingen.

Start: 14 maart 2024, 13 mei 2025
Max 20
PO

Volg deze 1-daagse cursus over Expliciete Directe Instructie (EDI): kraakheldere instructies bij het lesdoel en omgaan met zwakke en sterke leerlingen.

Start: 23 maart 2024, 7 januari 2025, 8 maart 2025
Max 20
PO

Volg deze 3-daagse cursus en verdiep je in de gehele doorlopende leeslijn, instructie, het omgaan met risicolezers, tekstbegrip en een schoolplan.

Start: 8 oktober 2024
Wil jij ook blijven leren?

Wil jij de brochure ontvangen van deze cursus? Vul dan onderstaand je e-mailadres in en ontvang de brochure in jouw mailbox.