trustpilot
Home  ›  Cursussen  ›  Lees- en Taalspecialist

Lees- en Taalspecialist

5/5
33 reviews

Volg deze 6-daagse cursus over het vormgeven van extra zorg op school (ondersteuningsniveau 2 en 3). Van lees- en spellingsproblemen tot TOS, meertaligheid en dyslexie.

Bij ons kun je rekenen op:

Lees- en Taalspecialist cursus

Cursusagenda

Algemeen

Over lees- en spellingsproblemen, dyslexie, meertaligheid, TOS en meer… Hoe stel ik een handelingsplan op? Welke hulp is effectief? Tal van alledaagse vragen waar je als lees- en taalspecialist na afloop van deze cursus een ijzersterk antwoord op hebt. En nog belangrijker jij en jouw collega’s kunnen handelingsgericht aan de slag!

Praktisch en coördinerend aan de slag als Lees- en taalspecialist. De Lees- en taalspecialist weet welke materialen wel en niet geschikt zijn voor zwakke en sterke lezers en spellers en hoe je kinderen met een lage woordenschat, TOS of begrijpend leesproblemen kunt begeleiden. Ook het sociaal-emotionele aspect komt aan bod. En je ondersteunt je collega’s in het geven van effectieve instructies, differentiëren en het inventariseren van de onderwijsbehoeften van sterke en zwakke lezers en spellers. Kortom als Lees- en taalspecialist ben je een allrounder en zowel coördinerend als uitvoerend aan het werk.

De zes bijeenkomsten en de huiswerkopdrachten volgen taal/lezen het gehele schooljaar. Van september tot de zomervakantie en van groep 1 t/m groep 8. Van Cito tot (vermoeden van) didactische resistentie en motivatieproblemen. Van observeren tot signaleren en interveniëren. Kortom een onmisbare cursus voor iedere school: praktisch, volop ruimte voor vragen, problemen, casuïstiek, literatuurstudie en huiswerkopdrachten.

Op 7 oktober start onze 10e editie!

De cursus wordt begeleid door drs. Marije van Oostendorp, dr. Elise de Bree en dr. Madelon van den Boer.

In deze cursus

 • Theoretisch kader lees- en spellingsontwikkeling
 • Signaleren lees- en taalproblemen
 • Screenen dyslexie
 • Afname lees-, spellings- en woordenschatonderzoek
 • Opstellen effectief handelingsplan technisch en begrijpend lezen, spellen en woordenschat
 • Begaafde kinderen en lees- en spellingsproblemen
 • Adviseren van collega’s, ouders en leerlingen bij dyslexie en andere lees- en taalproblemen
 • Sociaal-emotionele problemen en lees- en taalproblemen
 • Begrijpend luisteren én lezen
 • Tips en tools bij motivatieproblemen
 • Effectieve instructie en feedback
 • Sterke en zwakke leerlingen: signaleren en onderwijsbehoeften
 • Kennis/selectie materialen en methodes
 • Eigen leerlijnen

Voor wie?

 • Leerkrachten groep 1-8
 • Intern begeleiders
 • Remedial teachers

Programma

 • Dag 1: taal-, lees- en spellingsontwikkeling
 • Dag 2: lezen, spellen en dyslexie
 • Dag 3: taalstoornissen, begrijpend lezen en meertaligheid
 • Dag 4: begeleiden van kinderen met en zonder dyslexie
 • Dag 5: begeleiden van kinderen met een taalstoornis of lage woordenschat
 • Dag 6: sociaal-emotionele problemen en eigen leerlijnen

Cursusdata

 • Dag 1: maandag 7 oktober 2024
 • Dag 2: maandag 4 november 2024
 • Dag 3: maandag 2 december 2024
 • Dag 4: maandag 13 januari 2025
 • Dag 5: maandag 27 januari 2025
 • Dag 6: maandag 17 maart 2025

Investering

De kosten bedragen €2100,- excl. BTW per deelnemer.

Inclusief literatuur en boekcadeau!

Studiebelasting

Aanwezigheid: 6 cursusdagen van 10 tot 16 uur

Voorbereiding

12 tot 15 dagdelen literatuurstudie/opdrachten.

Locatie

Onderwijsdesk
Schoutenbosje 5 (oude postkantoor, ingang achterzijde)
1251 LE  Laren (NH)

Parkeren vanaf A1 (richting Amsterdam of Amersfoort/Utrecht)

Neem afslag Laren/Hilversum Noord (afrit 9). Aan het einde van de afslag bij de verkeerslichten naar rechts. U rijdt rechtdoor op de Hilversumse weg. Na ongeveer 6oo meter heeft u aan uw linkerhand het Hertenkamp, en voorbij de bocht staat aan de linkerkant een appartementencomplex. Hier slaat u direct links af naar het parkeerterrein. U kunt hier gratis parkeren. Indien dit parkeerterrein vol is kunt u ook parkeren bij de tennisvereniging ’t Laer (Driftlaan). U neemt aan het einde van bovenstaand parkeerterrein een flauwe bocht naar rechts. Aan het einde van deze straat vindt u het parkeerterrein van de tennisvereniging.

Na het parkeren loopt u terug richting de weg bij het appartementencomplex. U steekt hier over en loopt op de stoep naar rechts direct links de straat Schoutenbosje in. Aan de rechterkant ziet u onze kantoorlocatie met het gevelbord van de Onderwijsdesk én de zwarte entreepoort. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Openbaar vervoer

Vanaf het treinstation Hilversum Centraal kunt u buslijn 108 nemen. Vanaf station Naarden-Bussum kunt u buslijn 109 nemen.

Stap in Laren uit bij halte ‘Brink’. U steekt de weg over en loopt naar links. Eerste weg naar rechts, dit is de Nieuweweg. Daarna neemt u de tweede rechts: Klaaskampen en de eerste links. U bent nu op het Schoutenbosje. Na +/- 30 meter ziet u aan uw linkerhand het oude Postkantoor, u loopt door langs de hoofdentree, totdat u het gevelbord van de Onderwijsdesk aan de muur ziet hangen. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Gratis shuttle service van en naar station Hilversum Centraal

De taxi(bus) vertrekt om 09.30 uur naar de Onderwijsdesk in Laren. De taxi(bus) vertrekt om 16.00 uur van de Onderwijsdesk naar Hilversum Centraal station.

Een paar dagen voor aanvang van de cursus ontvangt u een e-mail en heeft u de mogelijkheid om u op te geven voor de Shuttle Service.

Auto

Laren (NH) is gemakkelijk te bereiken via de A1 en A27 en op een half uur rijden van Amsterdam, Utrecht, Almere en Amersfoort.

Maak kennis met

dr. Elise de Bree
dr. Elise de Bree
Specialisme: Lees- en Taalspecialist
5/5
Dr. Elise de Bree is hoogleraar ‘Taalontwikkelingsstoornissen in passend onderwijs’ aan de Universiteit Utrecht. Haar (eerdere) onderzoek is gericht op spelling, leesproblemen, (meertalige) taalontwikkeling en taalstoornissen. Elise is bestuurslid van de Stichting Dyslexie Nederland en van de Wetenschappelijke AdviesRaad van het Nederlands Kwaliteitsinstituuut Dyslexie.

Wat zeggen je
voorgangers

Onderwijsdesk scoort gemiddeld een  4.8 / 5
Logo trustpilot

Onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en beste tips in het onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Anderen bekeken ook

Max 20
PO

Volg deze 3-daagse cursus over Effectief rekenonderwijs begeleid door Marcel Schmeier. Voordelig Passe-Partout tarief!

Start: 25 maart 2025
Max 20
PO, VO, MBO

Volg deze 1-daagse cursus en ontdek hoe je negatief gedrag ombuigt, voorkomt dat je de moed verliest en dat je eigen accu leegraakt.

Start: 22 maart 2024
Max 20
PO

Volg deze 1-daagse cursus en leer de belangrijkste principes en technieken van de succesvolle aanpak Expliciete Directe Instructie.

Start: 23 september 2024, 3 december 2024
Wil jij ook blijven leren?

Wil jij de brochure ontvangen van deze cursus? Vul dan onderstaand je e-mailadres in en ontvang de brochure in jouw mailbox.