trustpilot
Home  ›  Cursussen  ›  Rekenspecialist / Rekencoördinator

Rekenspecialist / Rekencoördinator

/5

Volg deze 6-daagse cursus over het vormgeven van extra zorg op school (ondersteuningsniveau 2 en 3). Van zwakke rekenaars tot dyscalculie, rekenangst en sterke rekenaars.

Bij ons kun je rekenen op:

Rekenspecialist / Rekencoördinator cursus

Cursusagenda

Algemeen

Hoe signaleer en onderzoek ik rekenproblemen? Welke hulp is effectief? Hoe stel ik een handelingsplan op? Rekenproblemen of dyscalculie? Tal van alledaagse vragen waar je als rekenspecialist na afloop van deze opleiding een ijzersterk antwoord op hebt. En nog belangrijker jij en jouw collega’s kunnen handelingsgericht aan de slag!

De zes bijeenkomsten en de huiswerkopdrachten volgen het rekenen een heel schooljaar. Van september tot de zomervakantie en van groep 1 t/m groep 8. Kortom onmisbaar voor iedere school: praktisch, volop ruimte voor vragen, problemen, casuïstiek, literatuurstudie en huiswerkopdrachten.

Een allrounder op rekengebied: als Rekenspecialist ga je uitvoerend en coördinerend aan de slag.

Werkzaam in het Voorgezet Onderwijs of MBO? Bekijk dan de cursus: VO/MBO-editie Rekenspecialist.

In deze cursus

 • Theoretisch kader rekenontwikkeling en rekenproblemen
 • Signaleren rekenproblemen
 • Screenen dyscalculie
 • Afname rekenonderzoek
 • Opstellen effectief handelingsplan en ontwikkelingsperspectief
 • Adviseren van collega’s, ouders en leerlingen bij dyscalculie en rekenproblemen
 • Sociaal-emotionele problemen en rekenproblemen
 • Tips en tools bij motivatieproblemen
 • Effectieve instructie en feedback rekenles
 • Sterke en zwakke rekenaars: signaleren en onderwijsbehoeften
 • Kennis/selectie rekenmaterialen en methodes
 • Differentiëren in de klas
 • Rekenbeleidsplan & kwaliteitskaart

Voor wie

 • Leerkrachten groep 1-8
 • Intern begeleiders
 • Remedial teachers

Programma

 • Dag 1: Inventariseren leerdoelen, de gemiddelde rekenontwikkeling, wat moet je wanneer kunnen, factoren die het leren rekenen beïnvloeden, de doorgaande rekenlijn op school, het afnemen van een rekenonderzoek bij het jonge en het oudere kind.
 • Dag 2: Effectieve rekendidactiek, een rekenles observeren, problemen met automatiseren en getalbegrip aanpakken, de rekentaal van leerlingen vergroten, redactiesommen leren oplossen, aanvullend rekenmateriaal, groeps- en individuele rekenplannen maken.
 • Dag 3: Rekenangst opsporen en aanpakken, een kort maar volledig rekenbeleidsplan maken en een kwaliteitskaart aanvullen. Collega’s meenemen in het te voeren rekenbeleid.
 • Dag 4: Theorie over wat dyscalculie is, leerlingen opsporen, een dyscalculiescreener leren afnemen, de drie ondersteuningsniveaus bij rekenen, een eigen protocol dyscalculie vormgeven, de aanpak van kinderen met ernstige rekenproblemen en dyscalculie zoals het inzetten van hulpmiddelen.
 • Dag 5: Differentiëren in de rekenles, coöperatieve werkvormen inzetten, motivatieproblemen aanpakken, typen sterke rekenaars en hun onderwijsbehoeften, een goed aanbod aan sterke rekenaars (een stevige basis + ruimte voor verbreding en verdieping).
 • Dag 6: Een eigen leerlijn vormgeven bij ernstige rekenproblemen, ouders en collega’s adviseren, aan de slag als RS/RC, overige vragen en eindpresentaties.

Investering

De kosten bedragen €2100,- excl. BTW per deelnemer.

Inclusief literatuur en boekcadeau!

Studiebelasting

Aanwezigheid

6 cursusdagen van 10 tot 16 uur

Voorbereiding

12 tot 15 dagdelen literatuurstudie/opdrachten.

Locatie

Onderwijsdesk
Schoutenbosje 5 (oude postkantoor, ingang achterzijde)
1251 LE, Laren

Parkeren maandag t/m vrijdag

Doordeweeks kunt u gratis parkeren bij het Hertenkamp in Laren op 2min loopafstand van ons kantoor. Indien dit parkeerterrein vol is kunt u ook parkeren bij de tennisvereniging ’t Laer (Driftlaan).

Na het parkeren loopt u terug richting het Chinees restaurant. U steekt hier over en loopt de straat Schoutenbosje in. Aan de rechterkant ziet u onze kantoorlocatie met het gevelbord van de Onderwijsdesk én de zwarte entreepoort. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Parkeren zaterdag

Tijdens het weekend kunt u parkeren op ons parkeerterrein aan de achterzijde, bereikbaar via de rechterpoort.

Openbaar vervoer

Vanaf het treinstation Hilversum vertrekt er elke 15 minuten een bus naar Laren (Lijn 108 richting Huizen). Na een kwartier rijden komt u aan op de bushalte “Brink” in het centrum van Laren, vanwaar het 3 minuten lopen is naar de Onderwijsdesk.

Gratis shuttle service van en naar station Hilversum Centraal

De taxibus vertrekt om 09.30 uur naar de Onderwijsdesk in Laren. De taxibus vertrekt om 16.00 uur van de Onderwijsdesk naar Hilversum Centraal station. Bij het veld ‘Vraag / Verwachtingen’ op het inschrijfformulier kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van deze shuttle service.

Auto

Laren is gemakkelijk te bereiken via de A1 en A27 en op een half uur rijden van Amsterdam, Utrecht, Almere en Amersfoort.

Maak kennis met

drs. Marije van Oostendorp
drs. Marije van Oostendorp
Specialisme: Reken- en Taalspecialist
4.6/5
Drs. Marije van Oostendorp is orthopedagoog-generalist, auteur, gespecialiseerd in leerproblemen, reken- en wiskundeproblemen en dyscalculie bij kinderen en jongeren. Marije begeleidt de zesdaagse cursus tot Rekenspecialist VO & MBO, de zevendaagse cursus tot Rekenspecialist/Rekencoördinator PO en de zesdaagse cursus tot Lees- en taalspecialist PO. Daarnaast begeleidt Marije ook de ééndaagse cursus Begrijp Dyscalculie. Marije doet onderzoek, adviseert scholen en begeleidt kinderen van 7 tot 17 met reken- en wiskundeproblemen. Daarnaast werkt ze als orthopedagoog op een basisschool in Amsterdam. Marije is auteur van o.a. Aan de slag met rekenproblemen en Zorgplan dyscalculie en rekenproblemen, uitgeverij Boom. De afgelopen jaren werkte ze onder meer mee aan het ontwikkelen van dyscalculietests zoals de 3DM en de Nederlandse Dyscalculie Screener. Ook werkt ze samen met de Rekencentrale in Amsterdam, en doet ze onderzoek naar dyscalculie aan de UvA. “Ik vind het leuk om les te geven, niet alleen omdat ik kennis kan delen en daarmee hopelijk kinderen en onderwijsprofessionals kan helpen, maar ook omdat ik zelf geïnspireerd word door de ervaringen van cursisten.”

Wat zeggen je
voorgangers

Onderwijsdesk scoort gemiddeld een  4.8 / 5
Logo trustpilot

Onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en beste tips in het onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Anderen bekeken ook

Max 20
PO

Volg deze 1-daagse cursus en ontdek hoe je omgaat met ordeverstorend gedrag, escalerend gedrag en agressie. Voorkomen en effectief aanpakken!

Max 20
PO

Volg deze 1-daagse cursus over het belang van automatiseren en omgaan met verschillen: zwakke en sterke leerlingen.

Start: 14 maart 2024, 13 mei 2025
Max 8
VO, MBO

Volg deze 3-daagse cursus en leer de mentale gezondheid van leerlingen te volgen en werk met leerlingen aan motivatie, zelfinzicht en positief denken.

Start: 2 oktober 2024
Wil jij ook blijven leren?

Wil jij de brochure ontvangen van deze cursus? Vul dan onderstaand je e-mailadres in en ontvang de brochure in jouw mailbox.