trustpilot
Home  ›  Cursussen  ›  Mondelinge Taalvaardigheid bij kleuters

Mondelinge Taalvaardigheid bij kleuters

/5

Volg deze 2-daagse cursus en creëer een rijk taalaanbod, taalkansen en taalfeedback in de kleuterklas. Verdiep je in een TOA, een TOS tot NT2-leerlingen stimuleren.

Bij ons kun je rekenen op:

Mondelinge Taalvaardigheid bij kleuters cursus

Cursusagenda

Algemeen

De eerste zeven levensjaren vormen de kritische periode voor de taalverwerving. Bij de start in groep 1 heeft ongeveer 25% van de kinderen een achterstand in de taalontwikkeling door onvoldoende taalaanbod in de (thuis)omgeving. De kans dat zij later (lees- en schrijf)problemen ontwikkelen, is groot.

Mondeling taalvaardige kinderen kunnen anderen goed begrijpen, maar zij kunnen ook zichzelf goed uitdrukken. Denk aan kennis, ideeën en gevoelens delen. Of reageren op vragen van anderen of instructies kunnen begrijpen. Dit zijn belangrijke vaardigheden voor schoolsucces en voor het later goed functioneren in de samenleving.

Deze cursus geeft je inzicht in hoe een kind een taal leert en hoe jij als kleuterleerkracht hier het beste op kan inspelen en een rijk taalaanbod, taalkansen en taalfeedback creëert.

Je leert hoe je een taalontwikkelingsachterstand in de kleuterklas kunt signaleren en welke remediërende interventies je kunt inzetten. Effectieve interventies zoals herhalen, observeren, modelen, expliciete directe instructie, scaffolding en andere effectieve didactische interventies kunnen jouw handelen versterken. Je krijgt handvatten om deze effectieve interventies direct in jouw groep in te zetten. Daarnaast laten we talloze praktijkvoorbeelden zien.

Ook komt een taalontwikkelingsachterstand (TOA) en een taalontwikkelingsstoornis (TOS) aan bod. Wanneer binnen de eerste zeven levensjaren van het kind de vroege mondelinge taalvaardigheid niet goed tot stand komt, loopt het kind risico op een taalontwikkelingsachterstand. Deze kun je minimaliseren of zelfs verhelpen. Een taalontwikkelingsstoornis daarentegen kun je niet wegnemen.

In deze cursus

 • Mondelinge taalvaardigheid: van theorie naar de klas
 • Mondelinge taalvaardigheid stimuleren: praktische tips en tools voor in de kleuterklas
 • Effectieve didactische interventies voor jouw groep
 • Taalontwikkelingsachterstand versus taalontwikkelingsstoornis
 • Handvatten vroegtijdig signaleren taalontwikkelingsachterstand
 • Remediërende interventies bij een taalontwikkelingsachterstand

Voor wie?

 • Kleuterleerkrachten
 • Taalspecialisten jonge kind
 • Intern begeleiders

Cursusdata

 • Dag 1: donderdag 26 september 2024
 • Dag 2: vrijdag 11 oktober 2024

Investering

De kosten bedragen €700,- excl. BTW per deelnemer.

Inclusief boekcadeau!

Studiebelasting

Aanwezigheid

1 cursusdag van 10 tot 16 uur

Voorbereiding

1 tot twee dagdelen literatuurstudie/opdrachten

Locatie

Onderwijsdesk
Schoutenbosje 5 (oude postkantoor, ingang achterzijde)
1251 LE  Laren (NH)

Parkeren vanaf A1 (richting Amsterdam of Amersfoort/Utrecht)

Neem afslag Laren/Hilversum Noord (afrit 9). Aan het einde van de afslag bij de verkeerslichten naar rechts. U rijdt rechtdoor op de Hilversumse weg. Na ongeveer 6oo meter heeft u aan uw linkerhand het Hertenkamp, en voorbij de bocht staat aan de linkerkant een appartementencomplex. Hier slaat u direct links af naar het parkeerterrein. U kunt hier gratis parkeren. Indien dit parkeerterrein vol is kunt u ook parkeren bij de tennisvereniging ’t Laer (Driftlaan). U neemt aan het einde van bovenstaand parkeerterrein een flauwe bocht naar rechts. Aan het einde van deze straat vindt u het parkeerterrein van de tennisvereniging.

Na het parkeren loopt u terug richting de weg bij het appartementencomplex. U steekt hier over en loopt op de stoep naar rechts direct links de straat Schoutenbosje in. Aan de rechterkant ziet u onze kantoorlocatie met het gevelbord van de Onderwijsdesk én de zwarte entreepoort. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Openbaar vervoer

Vanaf het treinstation Hilversum Centraal kunt u buslijn 108 nemen. Vanaf station Naarden-Bussum kunt u buslijn 109 nemen.

Stap in Laren uit bij halte ‘Brink’. U steekt de weg over en loopt naar links. Eerste weg naar rechts, dit is de Nieuweweg. Daarna neemt u de tweede rechts: Klaaskampen en de eerste links. U bent nu op het Schoutenbosje. Na +/- 30 meter ziet u aan uw linkerhand het oude Postkantoor, u loopt door langs de hoofdentree, totdat u het gevelbord van de Onderwijsdesk aan de muur ziet hangen. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Gratis shuttle service van en naar station Hilversum Centraal

De taxi(bus) vertrekt om 09.30 uur naar de Onderwijsdesk in Laren. De taxi(bus) vertrekt om 16.00 uur van de Onderwijsdesk naar Hilversum Centraal station.

Een paar dagen voor aanvang van de cursus ontvangt u een e-mail en heeft u de mogelijkheid om u op te geven voor de Shuttle Service.

Auto

Laren (NH) is gemakkelijk te bereiken via de A1 en A27 en op een half uur rijden van Amsterdam, Utrecht, Almere en Amersfoort.

 

Maak kennis met

Eveline Bogers
Eveline Bogers
Specialisme: Mondelinge taalvaardigheid
5/5
Eveline Bogers is als leerkracht werkzaam geweest in het basisonderwijs en leerkracht NT2. Daarnaast was zij jarenlang eigenaar van een remedial teaching praktijk. Na de Master of Education is Eveline gaan werken als onderwijsadviseur jonge kind en EDI. Eveline heeft zich gespecialiseerd in de mondelinge taalontwikkeling en taalverwerving van jonge kinderen, taalontwikkelingsachterstanden, TOS en NT2. Op dit moment is zij werkzaam als adviseur en geeft zij trainingen en bijeenkomsten rondom mondelinge taalontwikkeling, EDI en rekenonderwijs. Eveline is auteur van het boek ‘Al pratend wijs’, uitgeverij Pica.

Wat zeggen je
voorgangers

Onderwijsdesk scoort gemiddeld een  4.8 / 5
Logo trustpilot

Onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en beste tips in het onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Anderen bekeken ook

Max 20
PO

Volg deze 6-daagse cursus over het vormgeven van extra zorg op school (ondersteuningsniveau 2 en 3). Van zwakke rekenaars tot dyscalculie, rekenangst en sterke rekenaars.

Start: 12 november 2024
Max 20
PO, VO, MBO

Volg deze 1-daagse cursus en je screent, begrijpt en begeleidt leerlingen met (een vermoeden van) dyscalculie vakkundig.

Start: 6 juni 2024, 6 september 2024, 8 november 2024, 17 januari 2025
Max 20
PO

Volg deze 1-daagse cursus over Expliciete Directe Instructie (EDI): instructie en lesdoelen. Verlaag niet je lesdoelen, maar verhoog je instructiekwaliteiten.

Start: 5 juni 2024, 5 november 2024, 21 januari 2025
Wil jij ook blijven leren?

Wil jij de brochure ontvangen van deze cursus? Vul dan onderstaand je e-mailadres in en ontvang de brochure in jouw mailbox.