trustpilot
Home  ›  Cursussen  ›  Mondelinge Taalvaardigheid bij kleuters

Mondelinge Taalvaardigheid bij kleuters

/5

Volg deze 2-daagse cursus en creëer een rijk taalaanbod, taalkansen en taalfeedback in de kleuterklas. Verdiep je in een TOA, een TOS tot NT2-leerlingen stimuleren.

Bij ons kun je rekenen op:

Mondelinge Taalvaardigheid bij kleuters cursus

Cursusagenda

Algemeen

De eerste zeven levensjaren vormen de kritische periode voor de taalverwerving. Bij de start in groep 1 heeft ongeveer 25% van de kinderen een achterstand in de taalontwikkeling door onvoldoende taalaanbod in de (thuis)omgeving. De kans dat zij later (lees- en schrijf) problemen ontwikkelen, is groot.

Mondeling taalvaardige kinderen kunnen anderen goed begrijpen, maar zij kunnen ook zichzelf goed uitdrukken. Denk aan kennis, ideeën en gevoelens delen. Of reageren op vragen van anderen of instructies kunnen begrijpen. Dit zijn belangrijke vaardigheden voor schoolsucces en voor het later goed functioneren in de samenleving.

Deze cursus geeft je inzicht in hoe een kind een taal leert en hoe jij als kleuterleerkracht hier het beste op kan inspelen en een rijk taalaanbod, taalkansen en taalfeedback creëert.

Je leert hoe je een taalontwikkelingsachterstand in de kleuterklas kunt signaleren en welke remediërende interventies je kunt inzetten. Effectieve interventies zoals herhalen, observeren, modelen, expliciete directe instructie, scaffolding en andere effectieve didactische interventies kunnen jouw handelen versterken. Je krijgt handvatten om deze effectieve interventies direct in jouw groep in te zetten. Daarnaast laten we talloze praktijkvoorbeelden zien.

Ook komt een taalontwikkelingsachterstand en een taalontwikkelingsstoornis aan bod. Wanneer binnen de eerste zeven levensjaren van het kind de vroege mondelinge taalvaardigheid niet goed tot stand komt, loopt het kind risico op een taalontwikkelingsachterstand. Deze kun je minimaliseren of zelfs verhelpen. Een taalontwikkelingsstoornis daarentegen kun je niet wegnemen.

In deze cursus

  • Mondelinge taalvaardigheid: van theorie naar de klas
  • Mondelinge taalvaardigheid stimuleren: praktische tips en tools voor in de kleuterklas
  • Effectieve didactische interventies voor jouw groep
  • Taalontwikkelingsachterstand versus taalontwikkelingsstoornis
  • Handvatten vroegtijdig signaleren taalontwikkelingsachterstand
  • Remediërende interventies bij een taalontwikkelingsachterstand

Voor wie?

  • Kleuterleerkrachten
  • Taalspecialisten jonge kind
  • Intern begeleiders

Investering

De kosten bedragen €700,- excl. BTW per deelnemer.

Inclusief boekcadeau!

Studiebelasting

Aanwezigheid

1 cursusdag van 10 tot 16 uur

Voorbereiding

1 tot twee dagdelen literatuurstudie/opdrachten

Locatie

Onderwijsdesk
Schoutenbosje 5 (oude postkantoor, ingang achterzijde)
1251 LE, Laren

Parkeren maandag t/m vrijdag

Doordeweeks kunt u gratis parkeren bij het Hertenkamp in Laren op 2min loopafstand van ons kantoor. Indien dit parkeerterrein vol is kunt u ook parkeren bij de tennisvereniging ’t Laer (Driftlaan).

Na het parkeren loopt u terug richting het Chinees restaurant. U steekt hier over en loopt de straat Schoutenbosje in. Aan de rechterkant ziet u onze kantoorlocatie met het gevelbord van de Onderwijsdesk én de zwarte entreepoort. Het kleine hek aan de linkerkant van de entreepoort is geopend. De entree van de Onderwijsdesk bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, (het trapje op) bij het terras.

Parkeren zaterdag

Tijdens het weekend kunt u parkeren op ons parkeerterrein aan de achterzijde, bereikbaar via de rechterpoort.

Openbaar vervoer

Vanaf het treinstation Hilversum vertrekt er elke 15 minuten een bus naar Laren (Lijn 108 richting Huizen). Na een kwartier rijden komt u aan op de bushalte “Brink” in het centrum van Laren, vanwaar het 3 minuten lopen is naar de Onderwijsdesk.

Gratis shuttle service van en naar station Hilversum Centraal

De taxibus vertrekt om 09.30 uur naar de Onderwijsdesk in Laren. De taxibus vertrekt om 16.00 uur van de Onderwijsdesk naar Hilversum Centraal station. Bij het veld ‘Vraag / Verwachtingen’ op het inschrijfformulier kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van deze shuttle service.

Auto

Laren is gemakkelijk te bereiken via de A1 en A27 en op een half uur rijden van Amsterdam, Utrecht, Almere en Amersfoort.

Maak kennis met

Eveline Bogers
Eveline Bogers
Specialisme: Mondelinge taalvaardigheid
5/5
Eveline Bogers is als leerkracht werkzaam geweest in het basisonderwijs en leerkracht NT2 op een ISK voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Daarnaast was zij jarenlang eigenaar van een remedial teaching praktijk. Na de Master of Education is Eveline gaan werken als onderwijsadviseur jonge kind en EDI. Eveline heeft zich gespecialiseerd in de mondelinge taalontwikkeling en taalverwerving van jonge kinderen, taalontwikkelingsachterstanden, TOS en NT2. Op dit moment is zij werkzaam als adviseur bij Edux en geeft zij trainingen en bijeenkomsten rondom mondelinge taalontwikkeling, EDI en rekenonderwijs. Eveline is auteur van het boek ‘Al pratend wijs’, uitgeverij Pica.

Wat zeggen je
voorgangers

Onderwijsdesk scoort gemiddeld een  4.8 / 5
Logo trustpilot

Onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en beste tips in het onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Anderen bekeken ook

Max 25
PO, VO, MBO

Volg deze 1-daagse cursus en leer omgaan met lastige ouders en korte lontjes. Over verbinding, begrenzing en medewerking zonder oeverloze discussies.

Start: 16 april 2024, 19 september 2024
Max 20
PO, VO, MBO

Volg deze 1-daagse cursus en ontdek hoe je negatief gedrag ombuigt, voorkomt dat je de moed verliest en dat je eigen accu leegraakt.

Start: 9 maart 2024, 22 maart 2024
Max 20
PO, VO

Volg deze 1-daagse cursus en leer hoe je een veelvoorkomend probleem als onderpresteren signaleert, voorkomt en terugdraait. Ga schoolwaarts met een praktisch 6-stappenplan.

Start: 19 maart 2024, 16 mei 2024, 24 september 2024, 10 december 2024
Wil jij ook blijven leren?

Wil jij de brochure ontvangen van deze cursus? Vul dan onderstaand je e-mailadres in en ontvang de brochure in jouw mailbox.